Częstym problemem na siłowni, niezależnie od tego czy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej czy budowanie masy mięśniowej, jest nieświadomość jak istotne dla naszego organizmu są posiłki przed i potreningowe. Zarówno nowicjuszom jak i stałym bywalcom siłowni czy fitness klubów zdarza się przeprowadzać trening zupełnie na czczo lub po śmieciowym jedzeniu, a po wysiłku pożerają cokolwiek im wpadnie w ręce. Powodów jest kilka: niewiedza, rzekomy brak czasu, lenistwo itd. Niezależnie od tego jaki jest cel, czas okołotreningowy jest bardzo ważny. Mięśnie muszą być odpowiednio odżywione aby zmaksymalizować ich wzrost i ułatwić im regenerację.
Do wykonania porządnego treningu niezbędne są duże pokłady energii. Dlatego zdecydowanie nie polecam wykonywania treningu na siłowni na czczo! Posiłek przedtreningowy powinien być skonsumowany na około 1-1,5h przed treningiem.
Muszą być w nim zawarte wszystkie składniki odżywcze. Jako źródło białka najlepiej nada się chude mięso, takie jak pierś z kurczaka, indyk lub ryba. Do tego należy dołożyć porcję węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym: ryż brązowy/paraboliczny/basmati, makaron razowy lub kasza gryczana. Osobiście nie jem makaronu w posiłku przedtreningowym, bo źle się po nim czuje, ale każdy organizm jest inny i jeżeli nie czujecie się po nim ociężali to spokojnie możecie się na niego zdecydować. Ilości powyższych produktów w posiłku powinny być oczywiście ustalone indywidualnie tak aby przestrzegać ustalonej diety. Powyższe składniki działają zakwaszająco na organizm
i dlatego należy dołożyć warzywa, które zalkalizują posiłek. Ponadto dostarczają one witamin i minerałów, a także zmniejszają bóle mięśniowe (zakwasy). Spożywanie witamin
i minerałów w odpowiednich ilościach jest bardzo ważne, dlatego nie należy bać się warzyw i jeść ich spore ilości. Taki posiłek jest lekki do trawienia i zapewni dużo energii niezbędnej do wykonania mocnego treningu.
Po treningu należy stworzyć mięśniom doskonałe warunki do regeneracji. Dlatego również należy dostarczyć wszystkich składników odżywczych. Podobnie jak w posiłku przedtreningowym najlepszym źródłem białka będzie chude mięso lub ryba.
Natomiast w tym posiłku, w przeciwieństwie do przedtreningowego, można skusić się na węglowodany proste, np.: biały ryż lub makaron. Są one szybko trawione i w związku z tym
z większą prędkością dostarczą mięśniom najważniejszych składników. Trening ma działanie zakwaszające więc w posiłku potreningowym również powinny się znaleźć warzywa. Można również sięgnąć po owoce. Zawierają one fruktozę, która reguluje glikogen wątrobowy. Łącząc je z ryżem zapewniamy naszym mięśniom dobre warunki do regeneracji.
Wiele osób w okresie redukowania tkanki tłuszczowej je zdecydowanie za mało, również
w posiłkach przed i potreningowych. Są wówczas osłabieni i nie mogą przeprowadzić treningu na 100% i w większości tracą mięśnie zamiast spalać tłuszcz.
Należy pamiętać o tym, że dobra dieta to aż 70% sukcesu. Jeżeli ona będzie kuleć to efekty albo w ogóle nie przyjdą, albo pojawią się o wiele później, albo będą nie takie jakie być powinny. Mam nadzieję, że dzisiejszy post uświadomi was jak istotne są posiłki około treningowe!
hej, a polecasz jakies produkty na „przed” i „po” dla wegetarian ( tudziez dla ludzi, ktorzy nie jedza miesa ale jedza przetwory mleczne i jajka ) ?
Witam!
Szczerze powiedziawszy w przypadku wegetarian posiłki przed i po są podobne (oczywiście poza mięsem:) ). Jako źródła białka używał bym soi. W sklepach można znaleźć różnego rodzaju produkty sojowe jak np. kotlety. Świetnym źródłem białka są również rośliny strączkowe i fasola. I właśnie te warzywa spożywałbym przed treningiem.
Można również zainwestować w odżywki białkowe na bazie soi. Są one tańsze od białek serwatki, a można je sobie dodawać do posiłków (np. dodać miarkę do płatków).
Jajka są świetnym źródłem białka i skoro nie ma problemu z ich spożyciem to również dodałbym je do diety. O jajkach powstało wiele mitów, dlatego zachęcam do przeczytania jednego z moich wcześniejszych postów „http://gympower.pl/uncategorized/ale-jaja/„. Jeżeli obawiasz się nadmiaru żółtek to używaj samych białek z jaj.
Także podsumowując: rośliny strączkowe, fasola, pokarmy na bazie białka sojowego i odzywki sojowe.
Pozdrawiam!
hej, dziekuje za odpowiedz, zaciekawiles mnie tymi odzywkami – poczytam sobie o nich:)
Pozdrawiam